Uitgelichte berichten

Blij, uitbundig, hyper.....


Blij zijn is fijn. En nodig.

Je kind ontspant ervan. Het helpt je kind uitrusten en genieten en zorgt voor ontspanning. Je kind kan zich weer opladen.

Het krijgt er energie van en wordt vrolijk.

Als je kind blij is, wil hij graag bezig zijn met dingen waar hij van geniet. Misschien wil je kind lekker naar buiten, bewegen, dansen, zingen, of juist in alle rust knutselen, kleien of tekenen. Dat verschilt per kind. Als het maar helpt om zich fijn te voelen..

Is je kind hooggevoelig, dan heeft hij tussendoor vaker een rustmoment nodig. Ook als hij blij is.

Dat vergeten we wel eens. Maar je kind heeft af en toe een pauze nodig om weer op te laden. Daarna kan het weer lekker verder spelen.

Alleen voelt je kind niet altijd aan dat het die rust nodig heeft.

Je kind is dan net zo lekker bezig en dan gaat hij door. Hij wil niet stoppen.

Dan kan blijheid en vrolijk gedrag omslaan in uitbundig gedrag.

Nog meer bewegen, maf doen of hard schreeuwen uit puur enthousiasme.

En voor je het weet slaat uitbundig om in hyper. Je kind heeft geen controle meer. Het kan zichzelf niet meer bijsturen, maar kan ook niet meer luisteren.

Hier heeft je kind jou dus nodig om te kunnen stoppen.

Door zijn eigen hyper-de pieper gedrag raakt je kind overprikkeld en is hij vaak heel moe. Daarna heeft hij echt even rust en ontspanning nodig om weer tot zichzelf te komen.

Als je ziet dat je kind last heeft van zijn eigen drukke gedrag, dan is het een goed idee om samen inzicht te krijgen in zijn gedrag: Wanneer voelt het je kind nog goed en wanneer niet meer? Wanneer ervaart het nog controle over zichzelf ervaart en wanneer is het niet meer te stoppen.

Een speelse manier om met je kind inzicht te krijgen, is om op een rustig moment samen een thermometer te tekenen.

Groen is onderaan en dat voelt fijn. Je kind is lekker aan het spelen en is vrolijk.

Oranje zit in het midden. Hoe hoger je kind in oranje komt,hoe drukker hij wordt, hoe moeilijker het te stoppen is en hoe meer het juist nodig is om even rust in te lassen.

Rood is bovenaan de thermometer. Je kind is dan helemaal overprikkeld en kan zich uitgeput en ellendig voelen. Of het krijgt een woedeaanval of een huilbui.

Als je kind eenmaal dit inzicht heeft, kun je samen afspreken dat je hem gaat helpen om eerder te stoppen met zijn hele drukke gedrag. Dit kun je doen door hem er letterlijk even uit te halen om even uit te rusten.

Is je kind erg wilskrachtig, dan is het verstandig om hem zelf een idee te laten aandragen over HOE je hem het beste kunt stoppen.

Door een tijdje voor hem te beslissen WANNEER hij een pauze nodig heeft, kan je kind zelf gaan ontdekken wanneer hij rust nodig heeft. En hoe fijn dat is. Vraag je kind dan af en toe eens hoe het zich voelt als het op een ontspannen manier blij is.

Zo kan hij zelf leren onderscheid maken en zelf leren stoppen voordat hij hyper wordt.

Spiegeltje, spiegeltje…

En hoe zit het bij jou zelf? Ken jij zelf ook het verschil tussen lekker bezig zijn en niet meer kunnen stoppen? Dan kan het waardevol zijn om ook voor jezelf zo’n thermometer te maken.

Het kan leuk zijn om ook daar je kind bij te betrekken.

Misschien ziet je kind zelfs beter dan jij wanneer je doorschiet in de druk-druk-druk stand.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square