Uitgelichte berichten

Waarom jouw temperamentvolle kind 'draakt'.

En hoe je daar mee om kunt gaan.


"Ze verrekt het gewoon om mensen fatsoenlijk gedag te zeggen!" zegt de vader gefrustreerd. "Zelf zijn we heel sociaal" licht moeder toe. "Dat proberen we haar ook bij te brengen. Of we nou aandringen dat hij iets moet zeggen of juist uitleggen hoe het voor de andere mensen is, het werk alleen maar averechts."

"Ze perst de lippen op elkaar, draait haar hoofd koppig af of loopt gewoon weg!" gaat vader verder. "En als we proberen te dwingen zijn de rapen helemaal gaar. Dan gaat ze slaan of krijst de hele boel bij elkaar."

"We hebben een asociaal kind" zegt moeder met een verontschuldigend lachje. "Soms schaam ik me kapot."

Kortom, ze willen graag dat ik hen help om hun bokkige eigenwijze kind 'socialer' te maken.

Want wat er in haar koppie om gaat is hen een raadsel.


Hoe het bij (hoog)gevoelige en temperamentvolle kinderen van binnen werkt, leg ik in mijn kindercoachpraktijk graag uit via mijn model van Het Elfje en het Draakje. Dat geeft namelijk op een speelse en eenvoudige manier al gauw veel herkenning en inzichten.


Bij temperamentvolle kinderen lopen ouders vaak vast op het wilskrachtige en vurige ‘drakengedrag’ van hun kind. Dat kan zo hoog oplopen dat ze de fantastische enthousiaste en vrolijke ondernemende kant van de draak niet meer kunnen zien. Die positieve kant van de draak komt dan pas weer naar voren als ze gaan ontdekken dat er ook een elfje in hun kind schuilt dat iets van hen nodig heeft.


Ieder kind heeft een zachte en gevoelige kant en ik vind het leuk om dat het elfje te noemen. Je merkt al snel waarom als je bij jezelf nagaat waarmee jij een elfje associeert. Vaak zijn dat woorden als lief en teder, licht, kwetsbaar, behulpzaam, vertederend, voorzichtig, schattig, gevoelig, onzichtbaar. En bij kinderen die hooggevoelig zijn zie je deze eigenschappen vaak heel duidelijk.


Ook de temperamentvolle kinderen die aan de buitenkant heel sterk en pittig en vurig lijken, hebben deze eigenschappen in zich. Misschien is jouw temperamentvolle draakje niet hooggevoelig. Dat kan. Maar deze kinderen zijn in elk geval wél heel alert en gevoelig in de zin dat ze een groot hart hebben en een lieve tedere kant. Het elfje dus.


Wanneer je kind ontspannen is en lekker in zijn vel zit, dan laat het de mooie kanten van dit elfje zien en daar kun je als ouder enorm van genieten. De keerzijde van dat gevoelige elfje is dat het zich makkelijk angstig en kwetsbaar kan voelen.

Terwijl de meeste hooggevoelige kinderen dan reageren met huilen of zich terugtrekken, zullen temperamentvolle kinderen eerst uitdagend lopen 'draken' en zich vervolgens gaan ze zich pantseren Ze zetten als een draak hun stekels op, verharden hun drakenschubben, zodat je niet meer tot ze door kunt dringen en spuwen al stampend en gillend hun vuur.


Nou ziet dat er weliswaar heel indrukwekkend uit - en voor veel ouders is dat ook intimiderend-, maar het is goed om te beseffen dat de boze draak die je dan ziet, vooral wordt ingezet om dat kwetsbare elfje te beschermen.


Kinderen met een sterke drakenkant houden er namelijk niet zo van om zich kwetsbaar en machteloos te voelen. Ze hebben geen zin om angstig te zijn of jaloers of beschaamd.

En waar de meeste hooggevoelige kinderen zich wel bewustzijn van hun kwetsbaarheid of angst, duwen die kleine draken zulke lastige gevoelens liever aan de kant. En ze reageren dan met boosheid of ze bijten zich vast in hun standpunt.


Maar daaronder zit dan kwetsbaarheid, of machteloosheid of angst. En wat het kind dan DUS nodig heeft is niet nóg meer dreiging van uit een boze, ongeduldige of strenge ouder, maar juist verbinding, rust en veiligheid. Net zoals kinderen met een duidelijk zichtbaar elfje daar behoefte aan hebben.


In het bovenstaande voorbeeld, zat er onder het koppige weigerachtige gedrag verlegenheid en angst. Bij de plotselinge ontmoeting of afscheid voelde dit meisje zich kwetsbaar en ongemakkelijk. En hoe meer de ouders bij het kind aandrongen dat ze moest groeten en hoe harder ze zich aan het 'asociale' gedrag ergerden, hoe heviger zijn angst werd en dus haar verzet. Dit inzicht hielp de ouders om hun angst op slechte opvoeders te worden gevonden los te laten. Ze stopten met druk op uitoefenen. Als hun dochter niets durfde zeggen, deden zij dat beleefd in haar plaats. Tegen kritische buitenstaanders zeiden ze alleen: "Ze heeft wat meer tijd nodig."

Toen het kind eenmaal door had dat zijn ouders haar niet meer zouden dwingen, kroop het elfje voorzichtig uit zijb schulp. Het begon met voorzichtig oogcontact maken en een paar weken later zei ze steeds vaker uit zichzelf gedag.


Nu is het lastige is dat het drakengedrag bij de ouders vaak hun eigen boosheid angst of machteloosheid triggert. En dat maakt het dan moeilijk om vanuit verbinding en authentieke kracht op te voeden.

Dat opvoeden moet wél gebeuren, maar het is dus veel effectiever wanneer je dat vanuit rust, liefde en verbinding kunt doen.


Want wanneer jij vanuit je eigen boosheid of machteloosheid tegen je kind in gaat, wordt het alleen maar banger en verlies jij de verbinding met je kind.

Zoals een klein drakenmeisje bij mij in de praktijk helder uitlegde: "Als papa en mama boos zijn, wordt mijn elfje nog banger en dan gaat mijn draak nog bozer doen."En dat is goed om te onthouden. Zelfs als een kind in zijn woede iemand slaat. Een woedende draak op een boze manier proberen op te voeden, maakt het namelijk alleen maar erger. Voor je het weet heeft je kind een driftbui en zit je in een machtsstrijd die alleen maar verliezers kent.


Opvoeden doe je dus het beste wanneer je kind weer gekalmeerd is, want het gevoelige elfje in jouw kind zoekt harmonie en verbinding, en je kind zal dan ook graag weer ‘vriendjes’ met je willen worden na een stevig conflict. Laat de draak dus eerst afkoelen of uitrazen en ga pas in gesprek als je kind weer rustig is.


Op dat moment heeft je kind vaak behoefte aan erkenning van zijn boosheid. Dus als jij dan iets zegt als: “Goh wat was jij kwaad zeg!” zal het kind zich gehoord en gezien voelen.

Als het daarnaast ook erkenning voor de eigen emotie krijgt, zoals een opmerking als “Ik snap dat je dat je daar boos om werd,” kan het kind ontspannen en zal lucht willen geven aan zijn emoties en nog wat na willen sputteren. Vaak komt dan het kwetsbare elfje tevoorschijn. Dat vertelt wat het moeilijk, eng, oneerlijk of spannend vind


Pas daarna staat het kind open voor bijsturing! Dat is het moment waarop jij grenzen kunt aangeven. Zoals: “Dat snap ik lieverd. Toch wil ik niet dat je dan slaat”.


Het is belangrijk om vervolgens samen met je kind naar andere oplossingen te zoeken. En aangezien een draakje graag zelf bepaalt wat hij doet, werkt een oplossing die het zelf bedenkt het beste.

Vaak hebben kinderen daar ook echt wel goede ideeën over en anders puzzel je samen verder. Zoek naar opties die voor alle partijen zouden werken en maak over de beste oplossing een afspraak.

En herinner je kind hieraan als de situatie zich weer voordoet.


Het zal er echt nog wel een beetje hulp bij nodig hebben de eerste keren. Je kind wíl het wel anders, maar het lukt hem nog niet. Het is voor een kind een hele prestatie om op een moment van boosheid een andere keuze te maken. Dat begint met het besef dat er überhaupt andere keuzes zijn. Zelfs dát is al knap. Wanneer jij je kind vervolgens complimenteert voor elke poging die het doet om anders met zijn boosheid om te gaan, zal het hem motiveren om dit vaker te doen.


Moeilijk?

Het zal best even wennen zijn. En geduld vragen.

Ook voor ouders geldt: oefening baart kunst.

Maar je kind zal jouw pogingen echt wel waarderen. Door hem op deze manier serieus te nemen, kom je tegemoet aan zijn behoefte aan verbinding. En door je kind zelf alternatieve opties te laten kiezen zal het ook de controle ervaren waar het behoefte aan heeft.

Je kind zal zich gehoord, gezien, begrepen en geliefd voelen. En dat brengt het beste in je kind naar boven.


Heb je toch een beetje hulp nodig?

Dan kijk ik graag met je mee waar je vastloopt en wat jou kan helpen, zodat het wél lukt.

Als je contact met me opneemt, ontdekken we samen wel wat er nodig is en hoe we dat het beste kunnen aanvliegen.


Of misschien is mijn online coachprogramma:

"Hoe voed je een draakje op?" wel iets voor jou.

In 8 lessen die je in je eigen tijd en tempo gewoon vanuit je luie stoel kunt volgen, loods ik je naar meer rust en harmonie in jouw gezin, je draakje wordt coöperatiever, jij krijgt meer zelfvertrouwen in de opvoeding en het wordt weer gezellig tussen jou en je kleine draak.


#boos #overprikkeling #strongwilled #temperamentvol #opvoeding #hooggevoelig #hoogsensitief #kinderen #boosheid #ouders #ouderschap #kindercoaching #oudercoaching

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Tarieven vind je onder contact.

  • YouTube
  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon